11. tammikuuta 2013

Neuleharmeja

Uusi vuosi on alkanut niin kovin tavallisesti. Päätin etten taas hetkeen osta lankaa, neulon itselle ja vain uusia malleja. Lankaostoksia olen tehnyt luonnollisesti jo kolmasti ja itselle neulomisesta ei tule mitään, sillä en osaa päättää minkä neuleen aloittaisin. Ja jos aloittaa liian ison, vaikka neuletakin, niin sehän on ikävästi kesken, kun kuitenkin päätän neuloa sitä ja tätä ties kenelle taas kerran. 

Neuleaika tuntuu kadonneen täysin, sillä yritän päivän pienissä väleissä ehtiä ottaa valokuvia kera kahden apurin, illalla lukea ja kommentoidakin eri blogeja ja vielä seurata ravelrysta muiden tekemisiä ja tykkäämisiä. Ja kun ihmisen olisi hyvä nukkuakin muutama tunti niin puikkoja ei ehdi kauheasti heiluttaa. Valmista ei kyllä tule, jos ei jotenkin saa luovittua tähän jotain tasapainoa. Kaikkea kun vaan ei voi tehdä. 


Näiden valitusten perään onkin hyvä esitellä yhdet viime vuonna valmistuneet sukat. Tilasin mielestäni niin kovin kauniin sukkalangan ja ajattelin tekeväni siitä huivin. Kun tuo vyyhti Malabrigon sukkalankaa saapui, olin ehkä hieman harmistunut väristä, joka ei ihan ollut sellainen kuin kuvittelin, mutta mies tykkäsi, joten päätin neuloa langasta sukat hänelle. Ihan vaan perussukat, hieman vain resoria nilkkaan. Ja pari reikää pohjaan?


Ohje: perus 64 s
Lanka: Malabrigo Sock Yarn, väri persia 82 g
Puikot: 2½ mm
Koko: 43/44
Raveryssa: Persialaiset


Niin että mitä? Mies ehti käyttää sukkia neljä kertaa, kun huomasin ison reiän toisen sukan kärjessä. Ja sitä ihmellessä huomattiin, että toisen sukan pohjassa oli myös iso reikä. Että ihan näin kauan kestivät. Yksiäkään miehen sukkia en ole vielä joutunut parsimaan, joten mitenkään erityinen sukankuluttaja hän ei ole. En tehnyt tutkimusta tuosta malabrigon sukkalangan kestävyydestä, mutta ihan normikäytöllä nämä menivät rikki. Mulla oli kyllä hatara muistikuva, että joku joskus jossain moitti juuri tämän langan kestoa, mutta en ollut aivan varma niin tilasin. 

Aika pehmoinen lankahan tuo, 100 % merinoa, enkä sitä ehkä normaalisti sukkiin laittaisi, mutta jos se nyt sukkalanka nimellä myydään, luulisi sen edes sukkina sitten kestävän. No eipä kestä. Parsimaan en ala, eikä kyllä pystykään, sillä loppulangasta tein jo junasukat. Vauvalla lanka varmaan kestää, kun kulutus on aika minimaalinen. Puranko nyt sukat kokonaan vai vain varteen saakka? Jos tekisi jostain toisesta langasta teräosan? Tai tekisi langasta junasukille kaveriksi myssyn? Varastossa olevasta toisesta eri värisestä vyyhdistä teen kyllä sen huivin. 

45 kommenttia:

  1. Tympeitä nuo tuollaiset sukkalangat! Minäkin tein isälle joskus langat yhdestä langasta, joka sitten osoittautui niinkin kestäväksi että ehkä kerran tai kaksi sukat olivat ja jalassa ja jo oli tosi komea reikä tullut. Ne sukat varmaan meni vaan roskiin, en ole varma. Ainakaan en ole niitä sen koommin nähnyt. Varmaan olisi voinut vaan purkaa ja hyödyntää muutoin, mutta ei tainnut kiinnostaa... Mullakin on sitä lankaa lisääkin ja huiviksi saa joskus muodostua jos puikoille asti joskus vielä ehtii.

    Tsemppiä kiireeseen sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi todellakin kestämättömiä lankoja :( Mutta kiitos tsempistä :D

      Poista
  2. Teritä uudelleen, varressa tuo lanka varmaan kestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tehdä niin jahka jaksan nähdä purkamisen vaivan.

      Poista
  3. Kauniit sukat mutta eipä se kauheasti auta, jos heti on tuollaiset reiät. Voi itku sentään. Malabrigon Sock on yksi lempilangoistani, ystävälle tehdyt sukat ovat kestäneet ihan tavalliseen tapaan kotikäytössä joten olisiko vyyhtisi voinut olla vain huonoa erää? Lähetän rauhallista käsityöaikaa sinne, ties vaikka toimisi :) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohoh, onko joku muukin siis langennut tekemään tästä langasta sukat? :D Käsityöaikaa on hieman löytynyt ja sitten tultiinkin kaikki kipeäksi :( No huomiseksi on taas luvattu aurinkoa, josko ehtis ottaan kuvia edes :D

      Poista
  4. Harmittaa varmasti, että sukat reikiintyivät heti. Mä en ole uskaltanut käyttää tuota lankaa sukkiin ollenkaan (ei kun taisin yksiin vauvan sukkiin laittaa), muihin neuleisiin kyllä ihana lanka. Tsemppiä kiireen keskelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No harmittaahan se, en mäkään tätä ensin sukkiin meinannut vaan huiviin, mutta jotenkin tuosta nimestä päättelin että sitä voisi sukkiinkin käyttää. Lanka on kyllä ihana, paitsi niihin sukkiin :D Kiitos tsempistä!

      Poista
  5. Tuo malabrigon sukkalanka on kyllä niin pehmeää ja "huokoista", ettei se tosiaan näytä kestävän. Muistan tämän, kun haaiveilen siitä seuraavan kerran sukkia.
    Onneksi langasta voi neuloa muutakin, niinkuin niitä huiveja.
    Mä kannatan ideaa, että neulot reikäisiin sukkiin uudet terät, kyllä se malbrigo varressa kestää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pehmeää ja huokoista, kyllä. No siitä liilasta mikä mulla on jäljellä teen kyllä sen huivin ja valitsin jo mallinkin, mutta saapa nähdä koska pääsee puikoille saakka :D Teritän nuo kyllä uusiks ja valitsin jo langankin, mutta se purkaminen nyt tökkii ja nämä lepää mytyssä jossain nurkassa jossain :D

      Poista
  6. Onpa sinulla alkanut vuosi kiireisesti. Toivotaan, että löydät itsellesikin pian jonkun mieluisan neulottavan. :)
    Ärsyttävästi kävi sukille, hmh. Minäkin oon tuota lankaa sukkia varten hypistellyt, oli niin ihana violetti väri mutten vielä raaskinut ostaa. Enkä taida ostaakaan, nyt kun tiiän miten siinä varmaankin käy. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me eletään vähän vielä muuton jälkeisissä odottavissa tunnelmissa kun mikään ei etene ellei toinen asia etene ja sitten kaikki seisoo ja siinä sitten yrittää tehdä jotain normaalia ja sekin tuntuu tuskalta kun pitää aloittaa viikkojen takaisista jutuista :) On se ongelmallista.

      Ei tätä sukkiin kannata ostaa, mutta muuhun kyllä.

      Poista
  7. Mie oon kirjoneulesukkiin käyttänyt kertaalleen toisen langan kaverina, mutta muutoin en ole Malabrigo sockia käyttänyt sukkiin. Onneksi siitä voi tehdä paljon muutaki kuten huiveja, käsineitä ja kaulureita.

    Malabrigo sock on niin pehmeän ja löpsön olonen lanka, että en oo koskaan osannu ajatella sitä sukkalankana. Saksalaiset sukkalangat esim. Opal ovat ihan parhautta kestävyyden suhteen, jos puhutaan ohkasista langoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi voi tehdä muutakin :D No nuo sukat onkin ihan löpsöt ja onhan nuo opalit ja regiat ihan eri laatua kyllä.

      Poista
  8. Piti vielä sanomani, että aika hassusti on kumpiki sukka hajonnu varpaan kohdalta. Itelläni sukat hajoaa aina kantapäästä, mutta kävelytyylistähän se on tietty kiinni. Mie oon kanta-astuja sanan varsinaisessa merkityksessä :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tiedätkö mä en edes miettinyt tätä ennen kuin tuota täällä ihmeteltiin :D Ehkä tuo mies kävelee varpaillaan :D No ei kai. Aiemmin ei oo häneltä sukkia tuotu parsittavaksi niin en tiedä miten kuluvat :D

      Poista
  9. Ompas tosi harmillista! Nyt kyllä tiedän mitä EN tee siitä yhdestä vyyhdistä tuota samaista lankaa.

    VastaaPoista
  10. Mä oon käyttänyt tota lankaa esim. huiveihin kun en usko että kestäisi kun ei oo mitään vahvistusta seassa(yhdet merinovilla sukat tein kerran tosin eri langasta ja kestivät ehkä kaksi viikkoa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä, huivin teen minäkin siitä jäljellä olevasta. Harmi tuollaista sukankestoa :(

      Poista
  11. No voi kökkö... Ikävää kun näkee vaivan ja sitten osottautuukin sudeksi. Kaunista tuo lanka kyllä on ja kivat sukat, mutta eipä se paljon lohduta kun ei kestä. Tsemppiä vuodenalkuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, no tästä on päästy jo ehkä yli :D Kiitos tsempistä ja tsemppiä sullekin :D

      Poista
  12. Kannattaiskohan tuosta ihan laittaa palautetta valmistajalle, jospa vaikka saisit jotain hyvitystä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmaan kannattaisi mutta mä en varmaan jaksa nähdä vaivaa. Toki tässä oon nyt ymmärrätänyt että sock yarn ei ilmeisesti tarkoitakaan sukkalankaa sanan varsinaisessa merkityksessä niin lieneekö sitten oikeutta vaatia hyvitystäkään?

      Poista
  13. No jo on pokkaa valmistajalla markkinoida moista sukkalankana! Mutta mitä ihmettä, kävelläänkö teillä varpaillaan? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin tässä nyt sitten onkin se että ymmärtääkö sen sukkalankana vai sukkalangan vahvuisena langana. Mulle ei oikein oo tullut mieleenkään että lanka nimettäisiin sukkalangaksi vain vahvuuden vuoksi. Mutta niin tuo mies taitaa kävellä täällä varpaillaa :D

      Poista
  14. Kovin on saman suuntaisia pohdinnat kaikilla... Pitäisi sitä ja tätä ja ei pitäisi sitä eikä tätä.... Kun viikonloppu tulee päätän aina, että nyt! Sitten en kuitenkaan tee mitään... Pehmeät sukkalangat on paholaisen keksintöä....

    VastaaPoista
  15. No voihan, kyllä tympisi. Itselläni on tuosta langasta neulotut sukat ja ovat kestäneet hyvin ihan normaalilla käytöllä (ei kengissä kuitenkaan). Sinuna laittaisin palautetta. Jos löydät paikan, josta voisi tilata lisää neuleaikaa, pistäpä linkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, joku muukin rohkenee kertoa tehneensä tästä sukat :) Toki niitä löytyy ravelrystakin jo aika monet :D Ehkä sitä palautetta voisi laittaa. Voi kun oiskin paikka mistä tilata neuleaikaa! :D

      Poista
  16. Olipas heikkoa sukkalankaa, kenkkua tollanen.
    Totta, että kaikkea ei ehdi. Minullakin toisetn blogien lukeminen laahaa jäljessä. Ja Ravelrykin vie aikaa. Toisaalta, sieltä niitä ideoita aina löytyy. Täytyy yrittää jotenkin tasapainoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kenkkua tosiaan lanka ja sekin että kaikkea ei vaan tällä hetkellä ehdi. Ja ravelryyn saisi uppoamaan ihan mielettömästi aikaa ja sitten ei ehdi edes neulomaan. Toisaalta ne ideat on justiinsa siellä ja se on ihana kun saa idean ja pitää samantein napata lankaa ryhtyä töihin! Tasapainoa etsiessä :D

      Poista
  17. No voihan harmitus. Meinasin kerran ostaa sukkalangaksi juurikin tuota, mutta kauppias meinasi, että ei kannata kutoa siitä sukkia. Ihmettelen kyllä kans, miksi langan nimi viittaa sukkiin kun ei kuitenkaan ole siihen käyttöön oikein soveltuva. Neuletakin kudoin tuosta, ja siihen sopi hyvin. Tosin nukkaantumisvaara on..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viisas kauppias, no mä ihmettelen myös tuota nimeä, mutta minkäs teet. Nukkaantumisvaara on varmasti suuri tämän kanssa.

      Poista
  18. Olipas huono tuuri! Kaunis väri langassa, mie purkaisin ja neuloisin vauvalle jotain :) Omat satasen merinosukat kesti kovaa käyttöä yhden talven, sitten puhki kantapäästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lanka on kyllä ihan kaunista, saapa nähdä missä kunnossa se purettu osa tuosta sitten on, mutta varmaan teen vain terät uusiksi näissä.

      Poista
  19. Malabrigo Sockin nimessä sukka taitaa viitata paksuuteen eli 400m/100g eikä siihen, että se olisi oikeasti sukkalankaa. Siinä ei ole edes niin tiukkaa kierrettä, että se kestäisi. Minä tosin en muutenkaan usko 100% villasukkiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näin se vaikuttaa olevan. Itselleni tämä ei ole ennen tätä auennut. Harmillista silti.

      Poista
  20. Meinasin tulla sanomaan samaa kuin Judiuni tuossa ylempänä, mutta hän ehti ensin :) Siis että oon aatellu, että sock viittaa sukkavahvuuteen eli fingeringiin monissakin langoissa. Joo. Hirmu harmi kyllä että sukat meni rikki. Uudet terät vaan! Ne tulee nopeemmin kun kokonaiset sukat ja harmikin pienenee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mä en oo edes miettinyt että tuollainen vaihtoehto ois. Siis että langalle annetaan nimeksi sukka ja se ei olekaan. Mutta mä en näitä kauheasti aattele, neulon vaan ja kadun tai iloitsen. Tehdään sitten näihin ne uudet terät niin se harmikin pienenee :)

      Poista
  21. Ihanaa lankaa kyl on, voi harmi, että on rikkoontunu :( Ite oon muutamat neuloskellu tosta ja hyvin kestäny, mut oon kyl semmonen sipsuttaja, että ei varmaan kerro langan oikeasta kestävyydestä. Komppaan Judiunia ja hillasta tosta nimestä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, hyvä tietää että joillain on sukat tästä kestäneet :)

      Poista
  22. No voihan, kyllä kai sen pitäisi enemmän kestää. Mutta merino on merinoa... Minullakin odottaisi muutama reikäinen sukkapari parsintaa (tai lähinnä parsinnan opettelua).

    Blogissani löytyy sinulle tunnustus!

    VastaaPoista
  23. Vasta nyt huomasin edellisen kommentin. :) Myös minun blogistani löytyy tunnustus.
    http://lady-knit.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  24. Eksyin sattumalta lueskelemaan blogiasi ja sitten löysin tämän tekstin. Mun Malabrigo-sukille kävi just samalla tavalla, harmittaa kamalasti kun muuten sukat on tosi kivat. Mutta enpä tee toista kertaa sukkia täydestä villasta vaikka se Sock-sana vyötteestä löytyisikin. :)

    VastaaPoista

kiva kun kommentoit :)