3. tammikuuta 2011

Haalari pitkän kaavan mukaan

Vielä puretaan joulusatoa muutaman neuleen verran. Jostain kumman sopukasta sain aivan loistavan idean neuloa ystävän lapselle villahaalarin syntymäpäivälahjaksi. Innostusta sain Ninnin haalarista. Ajattelin että noin pienelle eli kaksi vuotiaalle se on tosi nopea projekti... Tahkoin silmukkamäärän ja raidoitusten kanssa, vartalo-osuuden neulominen oli yhtä tuskaa ja tämä kävi tauolla useammin kuin yksikään työ tänä vuonna. Synttäri tulivat ja menivät ja päätin siirtää työn joulupakettiin. Eli suomeksi "tätä ei tarvitse hetkeen neuloa". Eipä tuo itsestään valmistu. Tätä on neulottu erittäin kiukkuisena ja päättäväisenä pari päivää ennen joulua. Ja sitten taistelin tuon vetoketjun kanssa ja purin ja ompelin ja purin ja ompelin.


Tämä ei ole kaunis eikä oman käsityötaitojeni mallikappale. Harkitsin jo, että annanko lainkaan. Roskakorikin jo kävi mielessä. Höyrytys silitysraudalla auttoi hieman ja lopulta pyysin nauravaa miestä ottamaan kuvia samalla kun itse houkkuttelin tytärtä, jotta puku saatiin edes päälle. Kuvat ovat liikkuvasta ja vastahakoisesta lapsesta, mutta voi kun se oli niin söötti päällä kuitenkin. Tästä innostuneena paketoin sen ja toivon ymmärrystä, että ajatus se on ainakin kaunis...


Ohje: oma sovellus, koska kuka se ohjeita kaipaa...
Lanka: Gjestal Maija harmaa 128 g, lila 114 g ja valkoinen 118 g
Puikot: 3½ mm pyöröt ja sukkapuikot
Koko: tähtäsin 92 cm mutta tämä taitaa olla pikemmin 104 cm
Muuta: vetoketju


Neuloin tämän siis pyörönä ja ompelin vetoketjulle paikan ja leikkasin auki. Tuo valitsemani vetoketju ei ollut ihan paras mahdollinen, se on kaulan kohdalta hieman huonosti kohdillaan ja raapii kaulalla. Kaulalle minun piti neuloa resori niin pitkään, että saan sen taitettua kaksin kerroin ja ommeltua vetoketjun yläreunan sen sisään. Mutta kaikessa kiireessä tämä suunnitelma unohtui. Koko vetoketjun asettaminen oli yhtä tuskaa ja jälki on sen näköistä.Yritän korjata tuota kaulusta, kunhan tomu laskeutuu...

Lanka oli muuten ihan ok, mutta tuo harmaa oli aivan kuin eri lankaa verratuna lilaan ja valkoiseen. Karheaa kuin mikä ja inan paksumpaa. Outo tapaus. Projektina tämä oli kyllä joulukuussa tehtäväksi aivan liian iso. Se vei aikaa ja haluja neulomiselta. Ja muut lahjat jäivät tekemättä tai pahasti kesken. Ja tuntui että ne muutkin alkoivat mennä metsään, kun tämä työ masensi. Mutta hengissä selvisin ja valmistakin tuli. Vain pari työtä jäi joulun jälkeen valmistumaan, mutta ne ovat jo melkein valmiina.

13 kommenttia:

 1. Se on todellakin inhaa, kun jokin työ tökkii ja vie neulehalut. Mutta kuvien perusteella haalari on hieno, ihanat raidat ja hyvän mallinen.

  Hyvää alkanutta vuotta! :)

  VastaaPoista
 2. Voisko olla kuitenkin niin, että sua tökki ja inhotti koko haalariprojekti niin paljon, että lopputuloskin alkoi näyttää huonolta? Kuvien perusteella haalari nimittäin näyttää oikein kivalta ja söpöltä. Raidat on kauniit ja haalaria varmasti käytetään paljon - mä ainakin käyttäisin, jos mulla olis tommonen. ;)

  VastaaPoista
 3. Kuvien perusteella haalari näyttää tosi hienolta. Tosin tunnistan ja ymmärrän nuo tökkimistuntemukset oikein hyvin. Sillon ku neuloo pakolla, vaikka kuinka tökkis koko homma, niin lopputuloskin näyttää ihan pöhlöltä. Kyllä ne fiilikset ajan kanssa kuites muuttuu :)

  VastaaPoista
 4. Kivalta se munkin mielestä näyttää! Ei siinä ole oikeasti mitään vikaa! Hyvä se on!

  Maija

  VastaaPoista
 5. Tosi kivaltahan tää näyttää. Kauniit värit! =)

  VastaaPoista
 6. Kuvissa haalari näyttää hienolta! Ehkä jos näet sen parin kuukauden päästä uudelleen, se näyttääkin hyvältä sinunkin silmissäsi?

  Oliko tuo harmaa Maija samaa vuosikertaa lilan ja valkoisen kanssa? Jossain vaiheessa Maijan valmistusmaa taisi vaihtua. Oman kokemukseni mukaan vanhempi laatu oli paksumman ja karkeamman oloista, uudempi pehmeämpää ja hitusen ohuempaa. Vanhojen kerien vyötteessä lukee "Made in Norway", uusien kerien vyötteessä "Produsert av Gjestal ASA" ym. ja vyötteessä on Norjan lipun kuva.

  VastaaPoista
 7. Nätit värit ja hieman kasvunvaraa, ehkä otetaan käyttöön sitten ensi talvena! Ja sitä seuraavana, ainakin meillä kävi niin :)

  VastaaPoista
 8. Haalari näyttää kivalta eikä mitenkään vialliselta. Mua tökkii tuo, että samanmerkkisessä langassa on eri värit eri paksuisia tai muutoin karkeampia, tekokuituisempia, ylipäätään erilaisia.

  VastaaPoista
 9. Kuvista ei kyllä näe, että mikään olis vinksallaan, oikein on kivannäköinen haalari!

  En olekaan vielä kokeillut tuota vetskarin kiinnittämistä neuleeseen, mutta se kyllä kiehtoo, pitää vain keksiä sopiva neule :)

  VastaaPoista
 10. Heidi: kiitos, neulehalut oli kyllä hakusessa. Kyllä se omissakin silmissä varmasti vielä kaunistuu. Hyvää alkanutta vuotta!

  Tiina: kiitos, no juuri noin luulen myös. Mutta kyllä oli päivät ennen joulua synkkiä. Toivottavasti haalaria tulee käytettyä :D

  Tess: kiitos, tökkimistaatteet on niin jostain. Ja tämä tökki oikein urakalla, helpotti jo hieman kun sovitettiin ja näytti päällä ihan kivalta kuitenkin.

  Maija: kiitos, aika suloiselta se näyttää :D

  Riikka: kiitos :D

  maria: kiitos, se voipi olla kunhan tomu laskeutuu :D Nyt en löytänyt noita maijan vyötteitä mistään, mutta muistaisin miettineeni tuota tekstieroa jossain vaiheessa kun lankojen eroja pohdin. Eli luultavasti kyseessä on tuota uuttaa ja vanhaa erää olevat.

  helena: kiitos, kasvuvara on aina hyvä, eipä tarvii ens talvena ahdistua uudelleen :D eikä varmaaan seuraavanakaan...

  Ellimelli: kiitos, hieman oli outoa neuloa, kun harmaasta tuli tiiviimpää neulosta. Saman langan erilaisuudet kyllä tökkii minuakin.

  Outi: kiitos, ei kai siinä lopulta ollut vinksallaan kuin oma neulesilmä :D tämä oli mun eka vetskari ja hetkeen saa olla viimeinen... ehkä se oli se kiire tämän kanssa niin konekin sitten vähän temppuili :D

  VastaaPoista
 11. Kivannäköinen haalari ainakin täältä katsottuna... Se on kumma miten joku neule vaan tökkii ja tökkii ja sitten ei mikään muukaan suju.

  VastaaPoista
 12. Emma: kiitos :D Tökkimisneuleet on niin kurjia, pilaa sen neulomisen ilon. Onneksi tästä ei tullut pitkäaikaisempaa vaikutusta vaan nyt jo puksutetaan normirytmillä :D

  VastaaPoista
 13. Kyllä se nyt kuvissa ainakin näyttää tosi nätiltä.:)

  VastaaPoista

kiva kun kommentoit :)