22. tammikuuta 2012

Helmiä ja tyttäriä

Neljä päivää ennen vauvan kastejuhlia sain ajatuksen tehdä vanhemmalle tyttärelle boleron. Koko päivän tutkin Ravelrya kuumeisesti aina kun oli hetkikin aikaa. Löysin ja ostin ohjeen ja odotin kädet syhyen, että mies tulisi töistä. Ja melkein samalla oven avauksella syöksyin kohti lankakauppaa. Siis sitä ainoaa Turussa joka on auki tiistaisin viiden jälkeen. Käsityö-Elisassa sitten pohdittiin omistajarouvan kanssa mikä lanka olisi sopivaa. Ei liian ohutta mutta ei liian paksua. Mikä lanka kiiltäisi tarpeeksi mutta ei liian. Ja ennen kaikkea mikä lanka ei kutittaisi ja jota lapsi suostuisi käyttämään...


Päädyin ostamaan Sirdar Snuggly Baby Bamboo lankaa luonnonvalkoisena. Lanka kiiltää kauniisti ja siinä on 20 prosenttia villaa, joten lämmittääkin sitten hieman. Malliksi löytynyt ohje oli aivan älyttömän suloinen ja illalla pääsinkin jo töihin. Tässä vaiheessa voisi hikeentyä todella paljon ja lyödä päätä seinään, että josko lukisi sen ohjeen edes kerran läpi ennen aloitusta. Kyseessä oli kuitenkin vain yhden sivun mittainen ohje. Ei edes sen pidempi. Nyt viisaampana voin kertoa, että silmukat olisi kannattanut luoda väliaikaisella aloituksella, jotta muutaman rivin päästä luotava pykäläreuna onnistuisi astetta helpommin. Mutta koska näin en tehnyt niin sain nostella silmukoita normialoituksesta. Toki ohjeessakin olisi ehkä voinut mainita asiasta, mutta aina ei voi voittaa. Reunasta tuli kuitenkin yllättävän siisti ja tuo pykäläreunan tekeminen oli minulle uusi juttu. Toki olen sen nähnyt ennenkin jossain ja joskus miettinyt tekemistäkin, mutta vasta nyt se tuli tehtyä. Niin että tammikuun uusi tekniikka oli tässä.

Seuraava vaihe oli siirtyä ohjeessa mallineuleeseen. Näin taas jälkiviisaana olisin voinut katsoa ohjeen kommentteja Ravelrysta, kun sellaisia siellä näytti olevan. Olisin tiennyt etukäteen, että mallineuleessa on virhe. Mutta onnekseni en ehtinyt neuloa edes ensimmäistä riviä loppuun, kun jo tajusin, että jos vähentää joka kerta mallikuviossa kaksi silmukkaa mutta lisää vain yhden niin jokin ei täsmää. Niinpä katsoin boleron kuvaa ja päättelin, että tuossa kohtaa pitää tehdä myös langankierto, purin vain sen yhden kerroksen ja jatkoin tyyneesti. Tuo ainaoikein reuna oli myös neuvottu tekemään ohjeessa niin hassusti, että säädin sitten itse, sillä tuosta tuli kyllä ohjeen mukaisesti yritettynä aika ruma. Ei se kyllä kaunis ole nytkään. Napin valinta oli tehtävä itse, sillä tämän piti sointua hopeisiin kenkiin sekä sukkahousuihin ja mekkoon, joissa oli hopeaa. Riitahan tuosta olisi syntynyt, joten miksi edes kysyä tyttäreltä mikä valitaan.


Ohje: Baby Bolero by Cheryl Callahan
Lanka: Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK 130 g
Puikot: 4 mm
Ravelryssa: Bolero




Jos joku nyt luulee, että minulla paloi hihat totaalisesti tämän touhun kanssa, on täysin väärässä. Tämä oli arvoasteikolla oikein mukava neulottava ja parasta oli että kerrankin, edes kerran, tytär suostui tätä käyttämään ja jopa piti siitä. Se on paras palkinto se. Suosittelen mallia lämpimästi kuka sen tahtookin neuloa, sillä tämä sopii aivan ihanasti juhlamekon kaveriksi pienelle prinsessalle. Mutta harmihan se on maksaa ohjeesta, jossa on törkeä virhe eikä suunnittelijalla ilmeisesti ole aikomustakaan korjata ohjetta.

Lankaa ostin luonnollisesti liikaa, sillä mielummin yli kuin ali. Ihan joka päivä en kuitenkaan ehdi lankakaupoissa juoksemaan. Kolmannen kerän lopusta syntyi vauvalle pienet töppöset. Oikein ja nurin kerroksia 8 kerroksen verran ja sitten normi sukka koossa mini. Ihanat tuli. Totta kai hauskinta oli kun nämä tippuivat kastemekon alta yksitellen kesken kasteen. Olisi pitänyt tehdä tiukemmat varret. 



Ohje: oma sovellus
Lanka: Sirdar Snuggly Baby Bamboo DK 16 g
Puikot: 3.5 mm
Ravelryssa: Tiny Booties

14 kommenttia:

  1. Tuttu juttu tuo ohjeen lukutaito.. Siihen voisi monesti panostaa etukäteen enemmän :) Hieno lopputulos kuitenkin ja mukava kuulla että saajansa piti.

    VastaaPoista
  2. Se on kun kiireessä innostuu :D

    Hieno siitä tuli jokatapauksessa!

    VastaaPoista
  3. Mikä kumma siinä tosiaan on, että tämmösiä neroleimauksia juhlavaatteista saa aina vasta viime tipassa? Vaikka oli mutkia matkassa, niin nätti tuli bolerosta. Ja hirmunätisti näyttää kyllä sopivat tyttöselle.

    VastaaPoista
  4. On kyllä suloinen bolero, oikein juhlava!

    VastaaPoista
  5. Oikein nätti bolero! Samaa ohjeen lukemista opettelen minäkin, kumma homma kuinka jää oleellisia asioita hoksaamatta, vaikka niin monta kertaa on tullut huomattua, että Väärin Meni.

    VastaaPoista
  6. Olet kyllä aika taituri!
    Ihailen ihmisiä, joilla on just tuommoista luovuutta ja näkemystä ja TAITOA lukea ohjeita.
    Mulla on pakko olla jämptit ohjeet, harvoin osaan soveltaa.
    Ihana bolero.

    VastaaPoista
  7. Miten niin ei muka ole kaunis? On se, ainaki mun mielestä!!! Tuon ohojeen läpilukeminen on kyllä jotenki aina niiiiin vaikiaa ennen alotusta, kun on muka kiire alottaa ja kaikenlaista, siinähän se seleviää samalla kun neuloo jne..... Tuttu juttu, lukematta se ylleensä jää ja sitte harmittaa ku pääsee purkamaa. Pikkusukat on ihanat. Ite oon oppinu tekemään pikkusukkiin narut, kun ne tahtoo aina puota vauhikkaista pikkujaloista muuten.

    VastaaPoista
  8. Minä kans ihailen uovia ihmisiä lajissa kuin lajissa. Että osaa soveltaa. Minä tarvitsen ihan kaikkeen ohjeen, jota orjallisesti seurata.

    Tuo bolero on kyllä uskomattoman kaunis. Olen joskus hiplannut tuota lankaa ja se tuntui ihanan pehmoiselta. Olet huikean taitava neuloja!

    VastaaPoista
  9. Ihan hirmuisen ihastuttava bolero! Valtavan kaunis! Kyllä saa kaiken maailman ohjeiden kanssa olla aina niin tarkkana...

    VastaaPoista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Suloinen bolero! Mie kyllä oon aina neulonut nirkkoreunan just silleen, että poimin tavalliseen tapaan aloitetusta reunasta ne silmukat, en ole edes ajatellut että se olisi jotenkin vaikeampaa :D Pitäis varmaan koittaa väliaikaisen aloituksen kanssa myös.

    Törkeää että maksullisessa ohjeessa voi olla noin paha virhe :O reklamaatio!

    VastaaPoista
  12. Onpas kyllä soma bolero. Paras palkinto tosiaan on se, että tekele puetaan suosiolla (jopa ilolla) päälle.
    Tuo pykäreunus on kyllä niin kaunis. Miekään en ole sitä vielä tehny, ehkä joskus johonki. Passais varmaan pipon reunaanki..?
    Ja on kyllä mautonta, että ohjeessa oli tuomonen virhe! Luulis, että ohjeen kirjottaja olis jo saanu asiasta palautetta ja tietty olis pitäny järkevänä heti korjata asia. Hmph!

    VastaaPoista
  13. Kaunis lopputulos! Täälläkin yksi, joka lukee ohjetta sitä mukaa eteenpäin kun neule etenee - eikä opi milloinkaan :)

    VastaaPoista
  14. riikka: kiitos ja kyllä panostusta tuohon todellakin.

    Mrs. Marple: no just, kiireessä kun innostuu. paremmin ei vois kuvailla :) ja kiitos.

    Tiina: no neronleimauksia tosiaan. mä usein valvon ennen näitä h-hetkiä ja mietin, että ehtiskö sitä vääntää yhdet sukat vielä, vaikka aikaa on tyyliin päivä. niin ja kiitos.

    Outi: no kiitos ja on kyllä juhlava :D

    Anna: no just, tuntuu jotenkin turhalta lukea se ohje ensin, joskus sitten tulee harmia kun ei näe vaivaa. kiitos.

    KahviKaneli: noh ei nyt sentään, on vaan ehkä jäänyt noista huivien neulomisista jotain korvan taakse. mutta kiitos.

    Näppi: no juu onhan se kaunis :D Ja hitsit kun en ite keksinyt tuota narua sukkiin. mulla kun ois ollut vielä samaa nauhaa kuin kastemekossakin. harmitus sentään.

    tiinaf: voi että, no kiitos. ja tuo lanka on kyllä kivaa, käyttökestävyydestä en tiedä kun tuo bolero on aika vähällä käytöllä ollut, mutta kaunis tuo kiilto on.

    Neulisti: kiitos, no sanopa muuta. mutta sain mä tuosta ohjeesta nyt silmukkamäärät kuitenkin. jäi tuohon kirjoittamatta, että ohjeessa ei myöskään mainittu tarvittavan langan määrää... aika oleellinen fakta kuitenkin...

    Emma: kiitos, no mä joskus luin jostain että kannattaa se provisional cast-on siihen laittaa niin saa sen siististi laitettua. en mä muuten sitä tietäis :D todellakin tarttis reklamoida, ainakin siksi ettei muut lankeis ohjeeseen ilman varoitusta ainakaan. on tuo silti ihana malli, harmi että on noin, hmm, keskeneräinen tuotos.

    Hurahtanut Heidi: kiitos, sanos muuta, kiva kun tytär kerrankin tykkäs. oli sille palautetta laitettu jo aikoja sitten mutta vastaaminen ei ilmeisesti kiinnosta, saatikka ohjeen korjaus.

    helena: kiitos :D en opi sitten minäkään. just posottelin sukan kantapään ihan toisin kuin ohjeessa siis aivan toisin.

    VastaaPoista

kiva kun kommentoit :)