19. elokuuta 2010

Lankaa, sukkia ja tilaustöistä

 Aloitetaan valmiista töistä, niitäkin on. Naapuri tilasi ystävän lapselle kaulurin ja pipon. Tilaustyöt on ihan kivoja muuten mutta mulla ainakin epävarmuus kolkuttelee hetikohtapian niskassa. Peruspipo, joita on tehnyt kymmeniä, on yhtäkkiä kauhean pohdinnan alla. Paljonko silmukoita, tästä tulee pieni/suuri, tohon tuli ruma löysä silmukka, milloin kavennan, onkohan kohteella iso vai pieni pää jne. Sitten kun työ on valmis niin lopulta luovutan sen tilaajalle tyyliin "tässä tää nyt ois, ihan hirvee siitä tuli ja kehtaako tuota edes antaa..." Sitten sitä nolona kaivautuu kiven alle ja miettii miksi tulikaan luvattua neuloa jollekin toiselle. 

Niin että tässä nämä onnettomat taas olisi. Pipo ja kauluri yksivuotiaalle. Pipo on ehkä luultavasti iso. Meidän neidillä on pieni pää ja siihen sitä mittailin. Lahjansaaja on poika, jolla on hieman ikäänsä isompi pää. Niin että laske sitten sen mukaan silmukoita ja arvioi kokoa. Silmukoita loin 88 ja neuloin taas noin 15 senttiä ja seuraavat 10 krs kavensin. 80 silmukalla olisi ehkä saanut paremman tai liian pienen. Naapuri lohdutti, että alle voi laittaa kypärämyssyn, jos se on iso. Ja sopii se sitten lopputalvesta, lapsilla on onneksi tapana kasvaa. Kauluri on se perus, Vatasen malli, tosin ohuemmalla langalla ja 80 silmukalla. Näitä saa taas koko syksyn tikutella.


Ohje: oma, 88 s
Lanka: Sublime Yarns Extra Fine Merino Wool DK, harmaa 30 g
Sublime Yarns Baby Cashmere Merino Silk DK sininen 9 g
Puikot: 4 mm 40 cm pyörötOhje: Kaulurin ohje sovellettuna ohuemmalle langalle kirjasta Hyvän olon neuleet
Lanka: Sublime Yarns Extra Fine Merino Wool DK, harmaa 49 g
Puikot: 4 mm

Ja joku tarkkaavainen saattoi huomata pienet sormet kuvien taustalla. Niin, lasten kuvaaminen on niin haasteellista ja tällä kertaa ei ollut edes millä lahjoa, joten kuvausassistenttina toimi vaasi, ikealainen. Neiti seurasi tarkkana sivusta miten korvaava malli selviytyy urakasta. Ja näyttää tuo vaasi tulleen suoraan kaapista töihin, nuo vesitahrat olisi ehkä voinut kiillottaa pois. Mutta tuosta langasta voisi sanasen sanoa. I h a n a a neulottavaa! Kertakaikkiaan! Jos kyseessä ei olisi ihan noin tyyris lanka, niin tuosta voisi neuloa vaikka mitä!
Ja asialistalla seuraavana: taas on tullut ostettua lankaa. Tarkalleen ottaen elokuun aikana varasto kasvoi 3,5 kiloa... Että sellainen lakko. Mutta yritän taas nollata linjan ja jatkaa loppuvuoden kiltisti. Josko joululahjat kuluttaisivat näitä varastoja hieman ja sukkasato. Kesäyön hullutus söi varastoja lähes kolmen kilon verran, mutta kuten lähes kaikki dietit ja lakot päättyvät, niin nämäkin tulivat korkojen kera takaisin. En edes tiedä enää paljonko tuota lankaa on. Mutta sen tiedän että paljon. Sängyn viereen lattialle on pysyvästi muuttanut muutama kassillinen lankoja. Mies tiedusteli niiden oikeaa paikkaa, mutta niillä ei ole sellaista, sillä kaikki langansäilytys paikat ovat niin täynnä, että avatessa lentävät päin näköä. Raukat odottavat, että joku neuloisi niitäkin, mutta tämä se vaan ostaa lisää neulottavia, jotka tietenkin kiilaavaat heti jonon kärkeen.


Mutta apu on lähellä, joulu on tulossa ja meidän jo runsaan ja samalla myös kasvavan suvun ja ystäväpiirin syntymäpäivärulianssi jatkuu vaan, ympäri vuoden. Koko ajan on jollakin syntymäpäivät, seitsemät marraskuun alkuun mennessä. Omatkin on tulossa... Mutta Sukkasato, päätin osallistua, sillä niin monet ihanat sukat odottavat jonossa neulojaansa ja sukkalankaa löytyy tuosta runsaasta varastosta myös jonkin verran. Tosin en ota stressiä tästä tempauksesta, koska jokaisella on ihan omat tavoitteensa sadon aikana. Sanotaan nyt vaikka että yritän kolmet erimalliset sukat saada aikaiseksi ja josko yhdet niistä aloittaisin kärjestä.

13 kommenttia:

 1. Täällä on kuule ihan sama tilanne noiden lankojen suhteen. Kaapit täynnä ja pöytien aluset pursuaa pusseja ja nyssäköitä ja kaikkien sänkyjen alla on niitä vuodevaatelaatikoita. siis lankaa meinaan täynnä. Hullu kai sitä on ku haalii niin paljon eikä kohta muista mitä on ostanut.Onneksi langat ei happane kuten ruoka jos sitä ostaa liikaa.

  VastaaPoista
 2. No hyvän näköset noista mun mielestä tuli! Tiedän kyllä tunteen, kun yrittää lahjaksi tehdä. Mulla varsinkin lapsille tehtäviä on extra hankala arvioida, ku ei oo omia. =)

  VastaaPoista
 3. Mikä se tuollainen lankalakko on? Kolme ja puoli kiloa :DDDD Kivannäköinen setti.

  VastaaPoista
 4. Sulla kuitenkin tuo lanka kiertää, vaikka määrä pysyy samana (vai kasvaa?). Mä ilmoittauduin myös sukkasatoon ilman minkäänlaista tavoitetta. Tai no, jos nyt edes yhdet saisi aikaiseksi.

  VastaaPoista
 5. Sullahan on hyvä kuvausassistentti, kun pysyy paikallaan just siinä missä pitääkin :) Ja pipo-kaulurisetti on hieno.
  Itse päätin jättää sukkasadon väliin, vaikka sitä hetken harkitsin. Kun pitäis tässä kutoa sukkien lisäksi muitakin juttuja!

  VastaaPoista
 6. Maila: Hih, sanopa muuta, onneksi lanka ei happane.

  Riikka: Kiitos, lahjatyöt on ideana niin kivoja mutta se toteutus jos vähänkin tarvii alkaa säätämään... Mulla varsinkin kun noita lahjatöitä tuppaa olemaan niin paljon... ehkä nuo lahjottavatkin tahtois välillä jotain muuta lahjaks... :D

  Emma: No sanos muuta! :DDD Se on tällänen rikkurilakko! Tiedän ihan jäätävä määrä lankaa! En mä oikein itsekään käsitä tätä touhua. Ja silti, kaikesta langasta huolimatta, tulee sanottua usein "ei mulla oo mitään sopivaa lankaa tohon..."

  Ellimelli: No kiertäähän se mutta kyllä sitä silti tuppaa tulemaan enemmän kuin kulutan... Vaikka oonkin ollut onnistuneesti lakossa ehkä 3½ kk tänä vuonna. Mä ajattelin heti sanoa että neulon kolmet sukat, kun kuitenkin ne kolmet neulon, vaikka normaalisti sanoisin kainosti että edes yhdet yritän :D

  Outi: Kiitos! Kyllä tuon assistentin sivussa pitämiseen tarvitaan erinäisiä keinoja :D Ihan sovulla ei siellä sivussa pysytä.

  Mä mietin myös että en osallistu sukkasatoon, mutta sit mietin että kyllä kahteen kuukauteen ehtii muiden töiden lomassa kolmet sukat neuloa... Siis paljon muuta on listalla mullakin :D Mä kauhulla odotan koska se blääh tulee, kun on tällä hetkellä sellanen flow päällä että itseäkin hirvittää :D

  VastaaPoista
 7. Niin tuttua tuo, jos pyyetään neulomaan jotaki. En mää ossaa, tästä tullee kauhia jne... Hyvät niistä tuli, usko pois vaan.

  Ihania huiveja oli tuolla alempana moooonta, kauniita.

  Ja sukkasadossa mukana myös.

  VastaaPoista
 8. Kiva, että lankojen säilytysongelmia on muillakin :-) Meilläkin oli pitkään nimenomaan makuuhuoneessa kodittomia lankakasseja...

  VastaaPoista
 9. Näppi: Kiitos ja kiitos huivi kehuistakin! :D

  Värttinä: Taitaa olla aika yleinen ongelma tuo lankojen kotiin kulkeutuminen... :D

  VastaaPoista
 10. Palasin vielä heittään kommentilla, kun jäi vaivaamaan tuon myssy-kaulurisetin värit. Ei ollu ed. kerralla laseja päässä nii ei nuo värit näkyny kunnolla. Mut nyt on ja näen et värit on ihanat. Kelpais munki lastenlapsille. Ja ne koot on aina kattelussa, vaik mullaki on kohta 25v ollu ala-aste ikäsiä yhtä soittoa ja nyt 15 lastenlasta 2kk-8v.

  VastaaPoista
 11. Maila: Ihana, että palasit :D Kiitos kehuista! Hurja määrä lapsenlapsia! Neulomista varmasti riittää! :D Noiden kokojen kanssa saa kyllä aina miettiä, sopivaa en kauhean usein ole saanut aikaiseksi, mutta nämä olivat kuulemma just eikä melkein.

  VastaaPoista
 12. Nätit niistä tuli! Koon kanssahan aina on riski ettei sovi, mutta yleensä käyttäjä löytyy jostain =)

  VastaaPoista
 13. LankaLuolan Marika: Kiitos! Niihän se on ja mielummin ison tekee kuin pienen, koska lapset onneksi kasvaa :D

  VastaaPoista

kiva kun kommentoit :)